Hurgada Egipt 2021

Pa da malo opišem moj izlet, mogoče pride komu prav.

Na Palmi smo se prijavili za 1 teden all inclusive Hurgada. Baje da hoteli s 4* so kot pri nam s 3*, tako, da smo raje izbrali malo boljšega z 5*. Gledal sem tudi opise hotelov na google, tako, da smo izbrali Sunrise Garden Beach Resot. Pri tem je tudi dobro, saj se lahko sprehajaš in določene stvari koristiš tudi pri sosednjih dveh hotelih: Sentido Mamlouk Palace in Sunrise Crystal Bay Resort. Letalo in hotel je bilo 680€ /osebo. All inclusive pač pomeni, da lahko vse ješ in piješ zastojn.

Vse informacije s strani Palme smo dobili 1 teden pred odhodom. To je mogoče že malo pozno, sploh če si že v trgovini s kovčki in ne veš katerega lahko kupiš. No omejitev je bila 20Kg, nekaj tudi v dimenzijah, pa vendar nisem nobenega videl, da bi kaj meril z metrom.

Ker je bil še Covid čas, je bilo potrebno najprej narediti negativni PCR test 2 ali 3 dni pred odhodom. (67€ najcenejše kar Palma ponuja).

Kar se denarja tiče, sprejemajo Evre, Dolarje in njihove EGP. Bankomatov je veliko manj kot v Sloveniji, kartice pa le redki sprejemajo, tako da svetujem vzeti več gotovine s seboj. Sicer je bilo rečeno, da lahko vse plačujemo z evri, kar je res, je pa tudi vse dražje, ker slabo preračunajo iz njihove valute. Če plačaš z evro, dobiš tudi nazaj vrnjeno v evrih.

Ob pristanku na letališču (letalo Trade Air) ti najprej zalepijo vizo v potni list, vse oštempljajo in potem po kovčke. Tukaj nikar ne pusti, da ti vzamejo kovček in naložijo na voziček ter zapeljejo tiste 100m proti izhodu. To namreč stane 10€ po osebi. Drugače pa je napitnina v navadi 1€. Za začetek se jo na primer plača prevozniku kombija do hotela.

Pri pristanku te pozdravita tudi oba predstavnika Palme – Nina in Mohamed (govori slovensko), sta prijazna.

V hotelu ti dajo zapestnico ter kartico sobe. Soba je bila Economy najcenejša. Čisto velika, nič ji ni manjkalo.

Prišli smo za čas večerje. Je samopostrežna, s krožnikom hodiš okrog in kažeš kaj naj ti gor nadenejo.
Ker je bil hotel kar zaseden je bila tam kar zmeda… en čez drugega, vsi bi nekaj radi. Mimogrede, piše povsod kako je dress code, da moraš biti oblečen v dolge hlače… No to je samo na papirju, noben se tega ne drži (razen ninđe).

Pač zajtrk, kosilo, večerja vse tam samopostrežno. No na koncu se prav malo naveličaš, ker se 80% jedi neprestano ponavlja.

No tam so tudi »a la carte« se reče navadne restavracije, kjer dobiš meni in nekaj naročiš. Potrebno se je rezervirat en dan prej. No, ne vem kdaj bi se moral, naprimer za Italijansko je bilo že vse zasedeno ob 9h zjutraj. Proste so bile le tiste z doplačilom.

Mimogrede, prav za navadit se je bilo, kako ne rabiš nikjer nositi maske.

Naslednji dan po pristanku je v hotel prišel tudi predstavnik Palme – Mohamed in malo razložil vse. Priporočal je preventivno eno tableto Antinal, za vse želodčne težave. Prodal nam jo je za 5€, koliko stane tudi v lekarni. Obrazložil je vse izlete, pri njemu se tudi prijaviš.

Izleti pa: Kairo 1 dan 92€, Luxor 1 dan 88€, ogled otokov in potapljanje – 80€, Safari 48€…

Ob prijavi dobiš potrdilo od agencije SkyMax Holidays.

Lahko se sicer prijaviš za izlete tudi brez Palme na recepciji ali plaži hotela.

Hotelski sklop ima kar lepo plažo in veliko bazenov, tako da tukaj ni problema. Edino kar je, so nonstop nadležni prodajalci storitev. Ponujajo masažo, lepotni salon… res se jih je težko otresti. Recimo ena masaža je drugače 80€, ampak ker sem ravno jaz, jo dobim le za 50€. No ,potem še mal barantaš in pride številka 40€. Pa še tu ne veš če te je nategnu ali ne. En je rekel, da Nemci plačajo tisto prvo ceno. Vsak pa praša s kje si, pa če si prvič. Reči je treba najrevnejšo državo, pa 10ič.

No imajo pa čuden urnik. Vsi bazeni in plaža obratuje do sončnega zahoda. V najdalšem dnevu v letu je to 18:30. Takrat se zaprejo tudi bari. Takrat nastane naval na večerjo, katero začnejo deliti ob 19h.

Kasneje se začne razvijati nočno življenje, odprejo se določeni bari, pa vsak dan nek dogodek.
V barih tega hotela ne prosjačjo za napitnino, kar je super.

Tudi za otroke je dobro poskrbljeno, pa veliko animatorjev…

No, plan je bil dost dober, prve 3 dni poležavanje v hotelu in koktejli na plaži, druge 3 dni izleti.

Zgodilo se je to, da prve 3 dni poležavanje in potem sem zbolel… Celo noč sem kozlal kot vidra in potem mel še vročino. Če prašaš te od palme kaj narediti je odgovor vzemi Antinal. Če bruhaš Antinal, če imaš drisko Antinal, če ti manjka noga, dva Antinala.

Končalo se je tko, da sem odšel kar v bolnico. Nina od palme je rekla, da ni problem ona vse uredi tudi z Coris-om. No Coris je nato rekel, da jih še nikoli niso slišal. Avto je prišel do hotela in odpeljal do bolnice, tam dobil infuzijo in vzeli so kri. Potem pa se je začel svetovni nateg, ker so v krvi nekaj našli in je to sigurno Korona (prebolel, cepljen…). Hoteli bi slikat pljuča in me imeli na opazovanju celo noč, seveda bi za to moral jaz plačat 1500€. Punca ki je bila z mano se je ene 3h kregala z njimi.
Nina je sicer rekla, da do največ 200€ jaz plačam, potem gre vse direkt preko zavarovalnice, kar se ni izkazalo za res v tem primeru. Coris je celo prvič slišal za to bolnico. No nato sem le odšel nazaj v hotel ob plačilu stroškov 270€. Po infuziji sem bil dosti boljši. Vsem nasvet, naj kličejo za organizacijo zdravljenja direktno Coris in ne Palmo.

Ko sem bil jaz boljši je pa punca dobila drisko….

Nisva imela sreče z zdravjem. Pa sva se pazila, govorila brez ledu v pijači, umivala zobe z vodo iz flaške…

No zadnji dan, da nekaj vidiva sva bila že poprej prijavljena v Luxor, Nina obljubila avtobus z WC, prišel je kombi brez WC, tako da ob 4h zjutraj je šla punca samo spat nazaj. Za vračilo denarja bi pa rabila zdravniško potrdilo… še enkrat zdravnik ne hvala. Enemu drugemu so obljubili vodenje v hrvaškem jeziku, pa je bil le domačin v angleščini. Pač predstavniki palme so prijazni, obljubljajo pa čisto preveč, kar se potem izkaže, da ni.

Sam sem se odpravil v Luxor, bilo nas je 5 Slovencev. Saj je lepo, pa vendar v Juniju je bilo v templju 47°C, skoraj sem se stopil. Vstavili smo se tudi v treh »delavnicah« nečesa. To pomeni zelo kratka predstavitev in nato se kar naenkrat znajdeš sredi trgovine in kupi čimveč. Ker je bil kovid čas in je bilo občutno manj turistov je bil kar problem pri prodajalcih na stojnicah. Pred vsako znamenitostjo jih je bilo vsaj 10 in bili so zelo vsiljivi, nisi se jih mogel znebiti na noben način. Tudi drugače so rekli, daj te poslikam, daj lahko greš pogledat tja za ograjo… vse po 1€.

No, kar zanimiv izlet, da se je videlo egipt, so nekje 100 let za nami. Povsod ženske ninđe, obdelujejo polja še z osli.

Zadnji dan je bila odjava iz sobe do 12h, kovček pustil na recepciji in imel še hrano/pijačo do odhoda ob 15h.

Na letališču dva pregleda, ločeno moški in ženske, vse te prešlatajo. Letalo je vzletelo ob 7h, smo se kar načakali tam, brez interneta. Mimogrede, tudi drugače je internet slab.

Ker je naša vlada en dan prej sprejemala zakone, je kar nekaj ljudi moralo v karanteno po prihodu nazaj v Slovenijo.

 

Junij 2021,  Gregor